Персонализирана детокс програма

Чувствате ли се изтощени? Имате ли кожни проблеми и проблеми с храносмилането? Имате ли трудности с отслабването? Ако отговорът на всички тези въпроси е „да“, вероятно е време да помислите за детоксикация на организма. Елиминирането на токсините ще ви помогне да върнете силите си, да подобрите имунитета си и да усвоявате по-добре витамините и минералите от храната.

Лошите навици и липсата на движение допринасят за натрупването на вредни вещества в тялото. В Social Studio обаче можем да ви изготвим детокс диета за прочистване на организма от токсини. Научете повече по-долу.

Какво е детокс?

Детоксът е отговорен за изхвърлянето на вредните вещества, които са се натрупвали в тялото с години. В миналото прочистването на организма се е случвало от само себе си, но съвременният начин на живот е наложил промени, с които човешкият организъм не може да се справи.

Токсините се натрупват вследствие на следните фактори:

Всичко, което приемате, преминава през черния дроб, където хранителните вещества се метаболизират от мастноразтворими във водоразтворими токсини, след което се изхвърлят от тялото през бъбреците. В случай че бъбреците са пълни с токсини, те няма да могат да преработят добре вредните вещества. Задържането на токсини в тялото нарушава хормоналната функция и може да причини затлъстяване и инсулинова резистентност.

Симптоми на високо ниво на токсичност

Претоварването с токсини води до по-високо pH, което е предпоставка за влошаване на здравето здравето. Ако случаят при вас е такъв, ще усетите общо неразположение.

Част от симптомите са следните:

 • Силна умора;
 • Апатия;
 • Акне;
 • Кожни раздразнения;
 • Раздразнен стомах;
 • Главоболие и др. 

Всичко това подсказва, че сте в дисбаланс и се нуждаете от пълно пречистване на организма. Необходимо е да се свържете със специалист по балансирано хранене, който да ви назначи изцяло персонализирана програма за детокс. 

Какво представлява детокс програмата?

В Social Studio ще се погрижим за пречистването на тялото ви. Адриан Куновски – нашият персонален инструктор и специалист по храненето може да ви изготви програма за отслабване, покачване на телесна маса или детокс. 

Преди да ви се направи програма за пълна детоксикация на организма, ще ви бъдат зададени няколко въпроса. Така Адриан ще се запознае по-добре със здравословното ви състояние и симптомите, които имате.

След това ще ви изготви 10-дневно детокс меню, което съдържа около 70% сурови продукти – смутита, салати, плодове и др., които са богати на фибри и антиоксиданти. Ще е нужно да пиете и достатъчно вода, за да забързате детоксикацията, докато поддържате добро ниво на хидратация. 

Най-добрият детокс изключва следните храни:

 • Продукти, съдържащи глутен и нишесте;
 • Пържени храни;
 • Захарни изделия;
 • Алкохол;
 • Кофеин;
 • Храни с високо съдържание на мазнини.

Резултатите от диетата ще бъдат проследявани от Адриан Куновски, като ще получите и допълнителни съвети за по-голям успех. 

Симптоми на детоксикация

Процесът на детоксикация е до голяма степен органичен. Повечето токсини излизат от тялото чрез дишането и потенето, а останалите през черния дроб, дебелото черво и бъбреците. 

Ще усетите някои необичайни симптоми при изхвърлянето на вредните вещества:

 • Главоболие – премахването на кофеина от диетата разширява кръвоносните съдове в мозъка и може да предизвика главоболие. Спирането на захарта пък влияе на намалените количества допамин, което също увеличава риска от мигрена. Съветът ни е да се хидратирате и да се движите, за да стимулирате производството на допамин. 
 • Раздразнителност – когато сте под стрес и не можете да разчитате на храната, която обикновено приемате за успокоение, можете да изпитате раздразнителност и тревожност. Затова е важно да се обърнете към диетолог, който да ви помогне в създаването на по-добри хранителни навици.
 • Глад за определени храни – този глад може да бъде както емоционален, така и физически. На тялото му трябва време да свикне с по-ниските нива на кръвната захар, което може да се усеща като трудна задача. 
 • Безсъние – това се случва, когато не приемате достатъчно калории. Мозъкът не може да се изключи напълно, тъй като търси храна. Нашият специалист по храненето, Адриан, ще ви назначи диета за детокс на тялото, която да ви осигури достатъчно калории. 

 

 • Храносмилателни проблеми – възможно е да усетите газове, подуване на корема и др. Стомашно-чревните проблеми възникват, когато токсините се придвижват през дебелото черво. Колкото по-лоша е била диетата ви преди това, толкова по-неприятни биха били симптомите ви. Консумирането на фибри ще подобри движението на червата. 
 • Кожни раздразнения – токсините се изхвърлят през потта. Когато напускат кожата ви, възможно е да се появят акне, тъмни кръгове под очите и блед тен. В този период е важно да полагате допълнителна грижа за кожата си.

В Social Studio ще ви бъде изготвена персонализирана детокс програма, която ще пречисти тялото ви, без да има негативни странични ефекти, които да повлияят качеството ви на живот. 

Какви са положителните ефекти от детоксикацията?

Несъмнено детоксът на тялото ще донесе много ползи за организма, тъй като му дава пълен рестарт, изхвърляйки всичко вредно от него.  Част от положителните ефекти са следните:
 • Изчистване на организма – богатите на антиоксиданти и фибри храни в диетата ще се справят със свободните радикали и токсини.
 • Повече енергия – заради по-лекия режим на хранене и по-бързото им усвояване, ще се почувствате по-енергични.
 • Стимулиран имунитет – храните в менюто са със съдържание на витамини и минерали, които ще укрепят имунната система. 
 • Загуба на тегло – нискокалоричните храни ще подпомогнат отслабването.
 • Подобрена хидратация – повишеният прием на течности ще хидратира добре тялото ви.
 • Подобрена храносмилателна функция – храносмилателната система и червата работят по-добре. Подуването на стомаха и газовете също намаляват.
 • По-качествен сън – по-леката храна и по-добрата ѝ хранителна стойност подобряват качеството на съня.
 • Повишена концентрация – изчистването на тялото е от полза за когнитивната функция и концентрацията.
 • Здрава и красива кожа – кожата добива сияен и свеж тен, без акне.
 • По-здравословни хранителни навици – 10-дневният детокс със сигурност ще ви насърчи да обърнете внимание на здравето си и да се погрижите за храната, която приемате. 
Важно е да отбележим, че ефектите на пречистването на тялото варират от човек на човек. Те зависят от програмата и начинът ѝ на изпълнение.

Защо да изберете Social Studio за своята детокс програма?

Social Studio за първи път отваря врати през 2017 година в кв. Гео Милев, София. Днес помагаме на нашите клиенти не само с пилатес реформър и Xbody тренировки, но и в изготвянето на хранителни режими и детокс програми. Намираме се на две ключови локации в гр. София: Адриан Куновски, освен специалист по хранене, е и инструктор по Xbody и пилатес на реформър. Той е бивш възпитаник на Националната спортна академия, а също така е бил фитнес инструктор и инструктор по зимни спортове. Освен това е завършил един от най-престижните курсове за нутриционисти – Precision nutrition. Адриан изготвя режими за детокс, сваляне и качване на тегло. При посещението на Social Studio на ул. Черковна ще забележите, че по стените са подредени картини. Те са произведения на някои от най-известните български артисти от миналия век:
 • Евгени Босяцки;
 • Атанас Яранов;
 • Дечко Узунов;
 • Димитър Казаков – Нерон;
 • Георги Ковачев – Гришата и др.
Картините периодично се подменят, благодарение на галерия Лоранъ.
* Важно е да отбележите, че ефектите на детоксикацията могат да варират от човек на човек и зависят от конкретната програма и начинът на изпълнение.

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Пълният детокс обикновено отнема между 3 и 10 дни. При високи нива на токсичност е възможно да продължи и по-дълго. Това се определя от специалист по храненето.

Освен симптомите по време на пречистването, след това ще усетите прилив на енергия, подобрено храносмилане, загуба на тегло и по-чиста кожа.

Детоксът ще ви помогне да изхвърлите токсините от тялото и да подобрите цялостното си здраве. След това ще бъдете заредени с енергия, с по-малко количеството задържани вода и мазнини и с повишен имунитет. Добавянето на тренировки към хранителния режим ще доведе и до по-добри резултати.

Обикновено прочистването на черния дроб отнема около 7 дни. Ако обаче сте приемали по-голямо количество алкохол в продължение на години, ще са нужни от 2 до 4 седмици. За да забързате процеса, е нужно да пиете повече вода.